Levenskunstenaar


Levenskunstenaar

Voor mij is ómdenken een tweede natuur. Waar veel mensen in problemen denken, vind ik het een uitdaging om in oplossingen te denken. Veel mensen analyseren een probleem door het steeds maar weer te herkauwen, tot ze er helemaal murw en verdrietig van worden. Het zijn vaak innerlijke monologen waarmee je jezelf de afgrond in denkt.

Je hebt meestal niet in de gaten dat je gedachte over het probleem eigenlijk het grootste probleem vormt. De manier waarop je kijkt naar problemen, is misschien deels afhankelijk van hoe je beïnvloed wordt door je omgeving. Als ‘iedereen’ om je heen zegt dat iets moeilijk of fout is, dan ga je dat uiteindelijk geloven. Die gedachten hebben ook gevolgen voor hoe je je voelt. Als je aan iets fijns denkt, voel je je blij, opgelucht en licht van binnen en andersom kun je je zwaarmoedig voelen als je aan een probleem denkt.

Wanneer je je bewust niet laat beïnvloeden door je omgeving, ben je vrij om te denken wat je wilt. De wezensnatuur van de mens is vrijheid en daarom voel je je daar het prettigst bij. Bij beïnvloeding voel je je geremd en ongemakkelijk omdat het tegennatuurlijk is. Het is zo simpel; Jij bepaalt niet hoe de ander zou moeten denken en vice versa. Hoera, vrede in jezelf en op aarde.

Ik ga ervan uit dat gedachten krachten zijn; als je iets bedenkt gebeurt het echt. Als je ergens bang voor bent of een hekel aan hebt, en je denkt hier veel aan, dan komt dat op je weg om te kunnen ontdekken wat je hebt gedacht, om ermee in de praktijk te kunnen oefenen. Als je daarentegen positieve gedachten denkt of hardop zegt, dan komt dat ook op je pad. Ik heb dat al zo vaak ervaren, dat ik het wel van de daken af zou willen schreeuwen.

In Coronatijd zijn zoveel mensen bang of worden bang gemaakt door elkaar. Met die angstige gedachten creëren alle mensen samen een negatief ‘veld’. Je kunt beter met vertrouwen denken en uitspreken dat het virus zijn kracht heeft verloren en vertrouwen op je eigen kracht. Als je een plantje water geeft, dan groeit het en als je het niet doet dan sterft de plant. Dus geef geen 'water' - aandacht aan het virus, dan sterft het. Geef water – aandacht aan elkaar, aan het leven. Gebruik deze bijzondere tijd in afzondering om je gedachten te observeren, je oude gewoonten te herzien en te ontdekken waar jij gelukkig van wordt.

Als je je leven helemaal opnieuw zou mogen vormgeven, wat zou je dan gaan doen? Leg in gedachten een groot wit vel papier voor je. Je mag dit lege vel helemaal vullen met de allerfijnste dingen. De enige regel is dat je er geen ‘mitsen en maren’ bij mag bedenken. Alles is mogelijk, fantaseer er op los. Je gedachten zijn immers krachten, hoe gaaf is dat?! Bruist het geluksgevoel al in je binnenste? Heerlijk toch! Je begint al een echte levenskunstenaar te worden.

Door een pijnlijke auto-immuunziekte lig ik al ruim 20 jaar in bed. Ik ontdekte steeds nieuwe dingen die ik wél kon en daardoor werd de lijst met mogelijkheden langer dan mijn lijst met beperkingen. Het is maar net waar je de focus op legt. Door deze denk-switch voelde ik me in ieder geval een stuk gelukkiger. Ik creëerde een bestaan vol zinvolle bezigheden, uitdagingen en initiatieven. Mijn hoofd werd automatisch gevuld met ideeën die de wereld een beetje mooier maakten. Vanuit mijn twee vierkante meter (de grootte van mijn bed) draag ik mijn steentje bij aan de maatschappij. Wij Nederlanders zijn zo warmhartig dat we elkaars ziektekosten betalen en hoe normaal is het dan dat ik dan de maatschappij mijn talenten schenk, zomaar omdat ik ieder mens de moeite waard vind om van te houden.