The power of life

The power of life

Bijna dagelijks verwonder ik mij over de kracht van het leven en dan vooral het herstellend vermogen van onze aarde en van alle levende wezens.

Laat ik bij mezelf beginnen. Ik heb een nogal vreemde grillige ziekte, waardoor ik me zeer regelmatig zo slap als een dweil voel, of het bekende ‘overreden-door-een-vrachtwagen-gevoel’. Dit duurt meestal enkele dagen, maar het bijzondere ervan vind ik dat ik élke, ja echt élke keer weer herstel. Dus het aantal keren dat ik ziek ben geweest de afgelopen 22 bedlegerige jaren, is precies hetzélfde aantal dan dat ik ben opgeknapt. Dat is op zich toch een dikke pluim voor mijn lichaam waard, nietwaar? 

Ik leg veel liever de focus op het herstel dan op de ziekte, waardoor mijn binnenste iedere keer een vreugdedansje maakt als het wéér is gelukt. Als je een plantje water geeft, dan groeit het. Als je je herstel aandacht geeft, groeit het ook en als je pijn of ziekte aandacht geeft, wordt het zwaarder voor je. Zo heb ik met mijn omdenken een modus gevonden om soepel swingend door mijn bizarre leven te hupsen.

Dat herstellend vermogen zie je natuurlijk bij alle mensen en dieren. Een sneetje in je vinger stopt binnen een paar minuten met bloeden door het vernauwen van vaatjes en  bloedplaatjes die samenklonteren. Vervolgens helpt een stofje om er een keurig korstje van te fabriceren. Zo’n knap staaltje herstel van je lichaam.

Bij een ontsteking stromen er binnen een split second duizenden witte bloedlichaampjes naar toe en ruimen de bacteriën op. Ons lichaam zit vól van ongelooflijk vernuftige snufjes die ons lijf weer doen herstellen als we ziek  zijn; zoals hormonen, eiwitten en enzymen. Tja, soms heeft je lichaam wat hulp van buitenaf nodig, maar de natuur biedt voor elke kwaal een medicijn. Sinds de geneesmiddelenindustrie explosief is gegroeid, zijn we helaas ver van de natuurlijke middelen afgedwaald en kennen we de werking van de plantjes, vruchtjes en kruidjes niet meer.

Ook het herstellend vermogen van de aarde vind ik miraculeus! Steeds weer brengt de aarde zichzelf weer in evenwicht na verstoringen of schade, zoals na een bosbrand de bodem juist door de as weer vruchtbaarder wordt. Als water erg vervuild is, kunnen de moerassen op een uitermate behendige manier het water zuiveren en na een langere periode van droogte, komt er vaak een natte periode en na een natuurramp verandert de flora en fauna. 

Een van de prachtigste natuurfenomenen vind ik de regenwouden; de bomen leveren niet alleen zuurstof voor de hele aarde maar fungeren ook als opslagplaats voor water, zodat ze kunnen overleven tijdens droge perioden. Vaak zit er wel 500 liter water in één boom. Via een ingenieus onderaards ‘internet’ van schimmeldraden (paddenstoelen) kunnen bomen elkaar 'bomige' e-mails sturen, zodat een boom in nood meer water krijgt. Hoe innovatief is de natuur! 

Elk dier, bacterie en zandkorrel speelt zijn eigen belangrijke rol om de balans van de aarde te behouden of te herstellen. Ze vormen sámen één groot organisme wat aarde heet. Wij zijn deel van de aarde en ook onze cellen en functies vormen één organisme dat mens heet. De mens is geen statische toestand, maar altijd bewegend van afbraak naar herstel, met een ongeëvenaarde innerlijke power.