Doel

Doel

Hé, wat gaaf! Meneer Joep heeft een dartbord opgehangen, zegt Stijn enthousiast.

Ik heb er ook een thuis, roept Tim door de klas. Ik ben een kampioen!

Meneer Joep komt binnen en ziet de blije gezichten van de leerlingen van groep 7. Iedereen mag 3 pijltjes gooien. Sommige pijltjes belanden tegen de muur of op de grond. Er zijn ook enkele kinderen die zich heel goed concentreren en daardoor het dartbord raken. Kampioen Tim, die thuis al vaak geoefend had, gooit een pijl midden in de roos!

Dit spelletje hebben we niet voor niets gedaan, zegt meneer Joep. Ik wil jullie een vraag stellen die hiermee te maken heeft; Als midden in de roos het woord GELUK zou staan, wat zouden dan de pijlen zijn waarmee je dit doel zou kunnen bereiken? Dus als geluk het enige doel zou zijn in het leven, hoe zou je plan er dan uitzien om er te komen? We gaan uit van één doel en vele manieren om er te komen. Jullie krijgen allemaal een groot vel papier en teken in het midden een cirkel met daarin het woord ‘geluk’. Dan teken je er een aantal pijlen omheen met onder elke pijl een woord hoe je het doel kunt bereiken.

Poeh, dat is best moeilijk meneer, zucht Madelief.

Denk niet in ‘moeilijk’ maar in ‘mogelijk’. Jullie krijgen ruim de tijd erover te voelen. Ik zet intussen een muziekje aan, dan komen jullie uit je hoofd en kun je beter voelen.

Zachte gitaarmuziek speelt op de achtergrond en de kinderen ontspannen steeds meer. Na een kwartiertje geeft meneer Joep een seintje dat ze kunnen beginnen met tekenen. Hij loopt rond en ziet prachtige woorden onder de pijlen staan;

Liefde, warmte, verbinding, samen, familie, tijd, vrijheid, gezondheid, spelen.

Hij ziet ook woorden die meer bij ‘hebben’ horen, zoals: Geld, rijk, werk, vliegtuig, zwembad, vakantie.

Prachtig gedaan kinderen! Neem het papier mee naar huis en maak thuis een stappenplan. Als je bijvoorbeeld ‘werk’ hebt opgeschreven, schrijf dan precies op wát voor werk je wilt en wat je moet doen om juist dát werk te kunnen gaan doen. Als je ‘vrijheid’ hebt opgeschreven, schrijf dan ook op wat je allemaal moet doen om er het te bereiken. Elke dag kun je een klein stapje zetten om je hoofddoel: GELUK te bereiken.

Volgende week maandag bespreken we jullie stappenplannen. Hup hup, nu vlug naar huis, kinderen.