Kleur je dag

Kleur je dag


Zodra je wakker wordt, pak je in gedachten een doos kleurtjes en je begint je ideaalbeeld van de dag die komen gaat, te tekenen en in te kleuren. Er is maar één regel: Teken en kleur vooral búiten de lijntjes. De strakke lijntjes zijn vormen die zijn aangeleerd en die kent iedereen. Vraag iemand een boom te tekenen en iedereen zal ongeveer hetzelfde tekenen.

Heb je ooit een boom op zijn kop getekend, met takken van kilometers lang, die over een heel dorp reiken? Takken die de speeltuinen vormen voor de kinderen, takken die grillige huizen maken en een brug over een brede sloot slingeren. De wortels zien eruit als trechters en wijzen naar boven. Zo wordt de boom gevoed door lucht, licht en hemelwater. Hoe leuk is dat? Van dit soort fantasieën word je toch vrolijk! Je voelt je weer als een kind, zo blij. Maak de boom paars, rood, roze of geel, maar vooral géén groen of bruin. Wijk af van hoe je een normale boom kent.

Zo kun je de dag ook starten met een fantasiereis door de dag die voor je ligt. Normaal stap je op de bus of in de auto. Elke dag hetzelfde, jaar in jaar uit. Doe eens gek: vertrek wat vroeger en stap eerder uit en kijk eens wat je allemaal op je weg tegenkomt. Of nóg verder buiten de lijntjes gekleurd; Ga eens op de fiets of op skeelers. Wat een lol. Je kunt je voornemen om als je naar de winkel loopt, een bal mee te nemen en bij een basketbalveldje wat ballen in het net gooit. Wedden dat er iemand voorbij komt die wil meedoen? Spelen en pret maken werkt aanstekelijk.

Probeer elke dag in ieder geval één ding ánders te doen dan je normaal gewend bent. Beluister een andere radiozender, plons als een bommetje in het zwembad, doe eens ondeugend, spreek een vreemde op straat aan, bel een oude vriend, zoek een nieuwe hobby, aai een boom of een koe, koop een brok klei of plant zaadjes. Daag jezelf uit met iets moeilijks, leuks, interessants, als het maar ánders is. Herhaling is ‘dodelijk’ saai en zorgt voor aftakeling in plaats van groei. Je hebt je hersens niet voor niets gekregen, gebruik ze om te fantaseren en jezelf een blijer mens te maken.

In je fantasiereis kun je ook bedenken dat je iedereen een glimlach schenkt die je tegenkomt of iedereen een goed leven wenst. Begin de dag met optimistische gedachten en kleur de binnenste en buitenste lagen van jezelf en die van je omgeving met al je lievelingskleuren. Zo worden we allemaal kleurrijke kunstenaars van het leven. Wauw!!