Familie

Familie?

Praat me er niet van!

Vrienden kun je kiezen,

maar familie niet.

Ik hou van gekke mensen, ze doen me aan mijn familie denken.

Ik ben jaloers op mijn ouders, ze hebben het leukste kind van de wereld.

Een gelukkige familie is de hemel op aarde.

Wees gerust, geen enkele familie is normaal.

Zomaar wat quotes over familie. De een vindt familieleden niet meer dan lastige wormvormige aanhangsels. Verjaardagen en feestdagen worden doorgaans ervaren als verplichte nummers, met drie zoenen in de lucht, opzitten en pootjes geven, waarbij je vooral moet glimlachen en doen alsof je het écht gezellig vindt. Inwendig vind je het ogenblik van vertrek het leukste moment van het feest en ben je opgelucht dat je weer een familieavondje hebt overleefd.

Voor de ander is familie het summum van geluk, veiligheid en vertrouwen. Ze houden intens van elkaar en voelen zich een eenheid met hun gezinsleden. Er ontstaan hechte vriendschappen tussen broers en zussen. Ze organiseren veel familiedinertjes, waarbij iedereen kan aanschuiven aan lange tafels. De omhelzingen zijn hartelijk en liefdevol. Daarnaast is er oprechte belangstelling voor elkaars leven. Als er problemen zijn, functioneert deze familie als vangnet.

Bestaat dit sprookje wel echt? hoor ik je denken… In elke familie is er toch wel wát? Een jaloerse zus, een vader met losse handjes, een moeder met een geheim. Ergenisje hier, een sneertje daar, een steekje in je ziel. Au, wat een klotenstreek. Waarom houd je geen rekening met mijn tere emoties? Als je van me houdt, verwacht ik van jou dat je mijn zwakke plekken kent.

Tja, natuurlijk zijn mensen ingewikkelde wezens met een heleboel antennes die allerlei signalen van andere opvangen. Maar weet je wat zo frappant is; mensen pikken alleen dié opmerkingen eruit, die al verstopt zitten in hun eigen geheime herinneringslaatjes van oude pijntjes. Door de opmerking gaat het laatje even open en wordt de emotie vrijgelaten. Dat voelt als onrust, angst en vertaalt zich in boosheid op de ander. Als je deze gevoelens kunt zien als wegwijzers naar binnen, kun je eraan werken en hoef je de ander niet meer te beschuldigen van jouw oude pijnen. De ander heeft alleen even op je zere plekje geduwd, that’s all.

Als je zo naar anderen kunt kijken, dan kunnen alle aardbewoners dierbare familieleden worden. One big family! Oh, wat een geluk!