YES

YES


Het is inmiddels al 20 jaar geleden dat ik in bed kwam te liggen met een pijnlijke ziekte. Het begon met paniek omdat de pijn niet te verdragen was. Een aantal jaren later en vele artsen, medicijnen en behandelingen verder, kwam ik uiteindelijk tot de conclusie dat ik maar beter kon stoppen met morfine en andere preparaten, omdat niets echt hielp.

Er zat niets anders op dan om er anders mee om te leren gaan. Tja, hoe doe je dat als je leefruimte twee vierkante meter is? - de grootte van een eenpersoons bed. Voor mij was het een kwestie van een andere mindset, een andere manier van denken. In plaats van naar de onmogelijkheden, ging ik kijken naar de mógelijkheden en die lijst bleek verrassend lang. Ik leerde hierdoor om het beste uit de dag te halen.

Mijn computer werd mijn beste vriend en de wereld lag aan mijn voeten. Ik werd actief in patiëntenverenigingen, schreef veel kinderverhalen, gaf filosofische levenslessen en onlangs richtte ik WishLink op, waarbij mensen met wensen en talenten aan elkaar gekoppeld worden, zodat gratis geluk gecreëerd wordt.

Ik ervoer dat het erg belangrijk was om de moed niet te laten zakken en dat je moet blijven vertrouwen dat het tij ook kan keren. Je lichaam is geen statisch object, maar kan zich aanpassen. Elke 7 jaar zijn alle cellen van je lichaam totaal vernieuwd.

Als je vanuit angst jezelf inprent dat je nooit meer beter kunt worden, dan gaat je lichaam daarnaar luisteren. Ik ben ervan overtuigd dat je gedachten krachten zijn en dat je met je gedachten jezelf kunt oppeppen of in de put kunt helpen. De kracht zit in positief denken. Denk bijvoorbeeld: Deze dag wordt geweldig, ik haal alles uit de dag, ik ontmoet fijne mensen, ik ben creatief, ik voel me optimistisch, ik kan alles aan, alles wat ik doe is zinvol, ik lach steeds vaker, de pijn wordt met de minuut draaglijker, moeilijke momenten zie ik als wolkjes die voorbij drijven.

Doordat ik zelf zin gaf aan mijn leven, mezelf aanleerde om positief te blijven, mezelf niet te focussen op pijn, maar de aandacht te richten op zinvolle en fijne dingen, is er uiteindelijk echt wat positiefs veranderd in mijn leven. Ik nam geestelijk meer afstand van de pijn en langzaam maar zeker werd het draaglijker. Ik kijk met vreugde en dankbaarheid naar de kleine vooruitgangetjes en ik begin de dag met een volmondige YES!