Happiness for the happy few?

Happiness for the happy few?


Zou écht geluk alleen maar voor enkele mensen weggelegd zijn? Alleen voor mensen die het gemáákt hebben in de maatschappij? Mensen die voor het geluk geboren zijn in een rijk nest en bij wie alles op een gouden schaaltje werd aangedragen, die als kind alle mogelijkheden hebben gekregen om zich te ontplooien met studie, muziek, sport, vakantie, een fijn huis, een warm thuis?

Dat klinkt allemaal ideaal in onze oren. Ja, dié mensen zullen wel gelukkig móeten zijn. Maar zeg nou eerlijk… ken je mensen die zo’n stabiele basis hebben gehad en écht gelukkig zijn? Als je in hun harten kijkt of een stukje in hun schoenen meeloopt, merk je dat zij dezelfde soort onzekerheden, angsten, frustraties en stress kennen als ieder ander.

Is geluk elke dag met een opgewekt humeur opstaan en met een stralende lach naar je werk of school gaan? Je hart openstellen voor anderen, sociaal zijn, empathisch, liefdevol? Is het mogelijk om dat geluksgevoel vast te houden of verlies je het zodra je je grote teen stoot, je banksaldo in de min staat, je moeder ernstig ziek is of je auto niet start?

Is geluk te vinden in relaties? Als je verliefd wordt, zie jij je partner door een roze bril; alle eigenschappen zijn bijzonder en overeenkomstig met die van jou. Dat móet wel goed bij elkaar passen. Tot jij je op zeker moment gaat ergeren aan de troep, het snurken, de leugens en het bekende dopje van de tandpasta. Ergernissen en tenen lopen vieren hoogtij. Je praat erover met elkaar, hij/zij belooft verandering en past zich aan. Krijgt het zelfvertrouwen een deuk? Kun je nog volledig jezelf zijn? Soms zijn stress en onzekerheid het gevolg. Wie is écht volledig gelukkig in een relatie?

Zou geluk dan alleen uit korte momenten bestaan? Een heerlijk warm gevoel van liefde, geborgenheid, succes, verlangen, ideeën, dromen, herinneringen of heerlijkheid?

Waarom lijken deze geluksmomenten vaak te worden opgeslurpt door de bezigheden van de dag? Tja, ik heb nog steeds meer vragen dan antwoorden over geluk.

Wel heb ik ontdekt dat het geluk als een grote schat in mijn binnenste zit en de basis vormt voor mijn bestaan. Ondanks 19 jaren 24/7 in bed, voel ik me krachtig, uniek, eigenzinnig en bovenal verbonden met iedereen. Daarom stroomt niet alleen bloed maar ook geluk door mijn aderen.