Vriendjes met jezelf


Vriendjes met jezelf

Iedereen op de wereld – niemand uitgezonderd - heeft twee kanten: een zon en een grot.

De zon is hoe je jezelf aan de buitenkant laat zien en in de grot verstop jij je eigenschappen die je niet zo fraai vindt. Ze zijn er wel maar je hoopt dat niemand ze ziet, want wat zouden de mensen immers kunnen denken van iemand die een innerlijke mopperpot is, constant oordelend, een stiekeme roker of drinker, ongeduldig, narcistisch, neerbuigend, oneerlijk of zelfs een beetje crimineel is?

Dat ‘duistere’ gedeelte houden we liever voor onszelf. Sterker nog… we beseffen vaak niet eens dat we twee kanten hebben. Wat gebeurt er dan? We projecteren onze verborgen eigenschappen op de ander en beschuldigen de ander van wat we zelf nog niet hebben verwerkt. Ingewikkeld? Laten we het dan eens uitwikkelen.

Als baby hoor je al vaak: Uh, pas op, dat mag niet, blijf af, hou op. En als je dan wat groter bent, wordt door de ouders, leraren en andere ‘verstandige’ mensen geleerd dat je goed je best moet doen en dat je je moet aanpassen aan de wet en aan de maatschappelijke normen. Er zijn duizenden regels waar je je aan moet houden. Je hoort het zo vaak dat je het gaat geloven en aannemen als waarheid. Je mag een hoop dingen niet en vooral niet jezelf zijn.

Als de zogenaamde negatieve dingen er niet mogen zijn, ga je denken dat je afwijkt van de

norm en dan stop je dus een hele berg gedachten in een diepe geheime grot, waar niemand

weet van heeft. Zelfs jij bent vaak niet bewust van het bestaan van die grot, tot die grot steeds voller en voller wordt, zodat hij overstroomt en je alleen nog maar kunt prakkiseren, huilen of vloeken. Je voelt je eenzaam, afwijkend, onzeker of minderwaardig.

Bestaat er ook zoiets als een oplossing?

Jazeker! Ga naar de bouwmarkt en koop een goede hoofdlamp, je kent het vast wel, zo een met een band om je hoofd. Dan doe je je ogen dicht en daal je in gedachten af naar je eigen grot, kilometers diep onder de grond. Vervolgens schijn je het licht op alle donkere hoekjes en je ontdekt daar de opslagplaatsen van je geheimen die je daar zelf onbewust verborgen hebt. Als je lang genoeg kijkt, besef je ineens dat het juist die zogenaamde ‘duistere’ dingen in jezelf zijn, die ervoor zorgen dat je vanbinnen kunt groeien. Zie hoe alle wrijving in je leven verandert in diamanten. Dat wat jou stress, onzekerheid of angst bezorgt, zorgt namelijk voor verandering. Ieder mens heeft dat, echt waar! Zelfs een koning, een president of een miljonair. Iedereen strijdt en groeit vanbinnen.

In die diepe geheime grot, ontdek je dat jouw zon en jouw grot samen één zijn, net als een hand een boven- en onderkant heeft, of net als je lichaam verschillende organen heeft, die allemaal bij één lichaam horen.

Als je in de geheime grot besluit om vriendjes te worden met alle aspecten van jezelf, dus beseft dat alles wat je opmerkt bij jou hoort en dat dit volledig oké is omdat dit jou laat groeien, dan wordt dit vast een grote doorbraak in jouw innerlijk geluk. Als extra bonus zul je beseffen dat álle mensen honderd procent goed zijn, mét al hun strijd en 'eigenaardigheden' of beter gezegd hun eigen 'aardigheden'.