Grote problemen verkleinen

Grote problemen verkleinen

Weet je eigenlijk waarom je precies dát ene visje uit de zee van ‘feitelijkheden’ vist, om je er hopeloos druk over te maken? Waarom maakt de een zich zorgen om uitstervende dieren, de ander over geluidsoverlast, het weer, het milieu, hangjongeren, honger, financiën, opvoeding, vuurwerk of gezondheid? Het exacte antwoord heb ik niet voor je, maar de verscheidenheid vind ik wel erg bijzonder.

Het toont aan dat we met zijn allen unieke schepsels zijn, die allemaal een stukje empathie in ons hebben voor verschillende onderwerpen. We maken elkaar attent op het stukje wat ons zo bezighoudt. Soms showen we dat met enthousiasme en hartstocht, maar ook regelmatig zijn we vurig, bazig of boos.

De aanval, de afweer of de kritiek zegt in wezen alleen iets van het liefdevolle aspect dat in ieder mens schuilt. Als ik tegen vuurwerk ben, voel ik wellicht empathie voor de dieren, het milieu of ken ik een kind dat gewond raakte door vuurwerk. Ben ik tegen euthanasie, dan ben ik wellicht vóór het leven, voor nieuwe kansen, voor nieuwe ervaringen.

Als iemand een groot probleem met je bespreekt, ga dan onmiddellijk op zoek naar zijn bijzondere potentieel en het gesprek krijgt ineens een positieve wending. Stel vragen als: “Wat is je passie, waar word je gelukkig van, wat zou je het allerliefste doen als je naar je hart luistert?”

Als je een probleem voedt met gedachten en tobberij, groeit het. Negeer het probleem en het sterft. Voed het positieve potentieel zodat het groeit.

Kies duidelijk voor geluk, dan denk je morgen ineens: 'Waar heb ik me toch druk om gemaakt, het is vanzelf opgelost omdat ik mijn focus op iets beters richtte".