Anders denken

Anders denken


Anders denken maakt de wereld mooier, is één van mijn motto's. Hoezo zou ik anders moeten denken, hoor ik je denken. Allereerst móet je helemaal niets, want ieder mens is vrij om te denken en te doen wat ie maar wil. Dat maakt de mens uniek en prachtig. Wellicht betrap je je er zelf wel eens op dat je in een negatief cirkeltje aan het denken bent. Het is eigenlijk best makkelijk om van een mug een olifant te maken of van een mier een monster. Met negatieve gedachten kun je van elke gebeurtenis een vreselijk drama maken, herken je het?

Als je van een afstandje je eigen gedachtegang observeert kun je er misschien vreselijk om lachen. Vraag je af of die gedachten überhaupt wáár kunnen zijn, want er zijn miljarden gedachten over één onderwerp, waarom zou die van jou de enige waarheid zijn? Neem daarom je gedachten niet al te serieus en kijk er met een glimlach naar of ga schuddebuiken van alle rare kronkels in je hoofd.

Er zijn veel mensen die zichzelf belangrijk voelen omdat ze heel veel meningen kunnen tentoonspreiden. Veel mensen hebben een hoge pet op van intellect of dikdoenerij. In mezelf lach ik dan maar een beetje, omdat mijn petje is gekrompen voor uitsloverij. Ik heb meer respect voor mensen die ondanks dat wat ze hebben of kunnen, hun medemensen als gelijke zien. Mijn moeder heeft me al jong geleerd dat iedereen met dezelfde blote billen geboren is en dat niemand boven de ander uittorent met kennis, vaardigheden of bezit.

Als je je stoffelijke ‘jasje’ uitdoet - ofwel doodgaat - neem je niets mee naar de andere kant, behalve je bewustzijn, de liefde waarmee je geleefd hebt. Laten we dan gewoon oefenen hoe we in het hier en nu liefdevol kunnen zijn. Liefhebben ondanks daden en beslissingen van de ander waar we het niet mee eens zijn. Laten we gewoon stoppen met denken dat onze gedachten en meningen de allerbelangrijkste zijn. Laten we met respect en bewondering kijken naar zoveel unieke mensen. De wereld wordt dan vast een stuk mooier en gelukkiger.

Maar nogmaals, leg mijn gedachten gerust naast je neer, want je bent vrij! Jippie!