Ergernissen veranderen

Ergernissen veranderen

Vanochtend biechtte een vriendin op dat zij zich vaak ergert aan kleine dingen die haar man nalaat te doen. Toevallig niet het bekende dopje op de tandpasta maar wat andere futiliteiten.

Je herkent het vast wel dat je partner of kind zijn jas niet ophangt, zijn schoenen laat slingeren, de douche niet droogmaakt, de vaat op het aanrecht laat staan, spullen op de trap laat liggen of uren languit op de bank de baas speelt over de afstandsbediening.


Als zoiets één keer voorkomt vind je het totaal geen punt en je bent dan in staat om het rustig te bespreken. Maar als dit dagelijkse kost is, komt de stoom al snel uit je oren en wil je manlief, zoonlief of dochterlief oh zo graag in het beton storten met alleen het hoofd erboven uit.

Natuurlijk doen we dat never nooit niet, maar de ergernis wordt doorgaans niet opgelost.

Je trekt alle registers open om uit te testen waar de ander gevoelig voor is, zodat hij/zij zich toch zal aanpassen aan jouw wens.

Poeslief kun je dan zijn maar als er toch in de oude fout wordt vervallen, ben je binnen een fractie van een seconde laaiend.


De eerste oplossing is om bij jezelf te onderzoeken waarom dit kleinigheidje jou zo stoort.

Als je met een wijsvinger naar een ander wijst, wijzen er immers drie naar jouzelf terug.

Wat zegt het over jezelf? Kun jij dat in jezelf te veranderen?

Ben jij in staat om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen ergernis?


Een tweede lucratieve oplossing is om smilies te gaan plakken op de trap, de afstandsbediening, op de tegels in de douche, op de vaatwasser of op de kapstok. Kortom alles waar ergernis over bestaat.

De ander wordt hiermee uitgenodigd om alert, attent en tegelijkertijd vrolijk te reageren.

Met de smilie creëer je een positieve vibe en de smilie is bij voorbaat de beloning op het positieve gedrag. Dus in plaats van ergernis is er dankbaarheid in jezelf dat je niet hoeft te mopperen

en de ander is blij dat ie door een simpele verandering jou blij kan maken.

Test het maar eens uit!