Is de tijd rond?

Is de tijd rond?

De meeste mensen zien tijd als een rechte lijn. Je wordt geboren en daar begint jouw persoonlijke tijdlijn. De jaren volgen elkaar op en de tijd gaat voorbij, tot je de geest geeft en daar stopt de tijdlijn voor jou.

Ons hele leefsysteem is op tijd gericht.

Je wordt na 9 maanden geboren, je mag naar de basisschool als je 4 bent.

Je bent volwassen als je 18 bent en je mag met pensioen als je 67 bent.

O ja, en dan ergens rond je 80ste ga je meestal dood.

We accepteren wel dat een klok rondjes draait en nooit stopt, er even vanuit gaande dat ie op zonne-energie of elektriciteit werkt.

En eveneens accepteren we dat de maan steeds maar weer rond onze aarde draait, maar waarom kunnen we ons dan toch zo moeilijk voorstellen dat de tijd rond zou kunnen zijn?

Stel dat ons leven niet ophoudt als de klok tig rondjes heeft gedraaid en dat we tijdens ons aardse sterven doorgaan in een andere dimensie. - Iedereen hoopt tenslotte stiekem dat het hemelverhaal echt is -. Zou jouw tijdsbeeld en levensvisie dan veranderen in een eeuwigheidsprincipe?

Zou je dan bijvoorbeeld kunnen gaan geloven in reïncarnatie; in oneindige hoeveelheid levens, waarbij de ziel keer op keer weer zijn 'jasje' (lichaam) verruilt?

Als je je er een beetje in verdiept, kun je niet anders dan je verwonderen dat zoveel mensen eeuwen lang in een 'leugen' van de lineaire tijd leven, waarbij de dood de grootste angst is.


Doe je ogen eens dicht en verbeeld je dat je een klok ziet. Dan focus je je met volle aandacht op het middelpunt. Als je het lang genoeg volhoudt, verdwijnt langzaam het middelpunt en daarachter verschijnt het onmetelijke universum waarin de tijd volledig is opgelost.

Is dat een verzinsel van je geest? Echt niet! Ik heb het geluk gehad dat ik even over het geheime randje van de eeuwigheid mocht spieken, waarin tijd niet bestaat.

Einstein wist het een stuk beter te verwoorden: "Tijd en ruimte bestaan niet los van elkaar. Er is alleen maar 'ruimtetijd', die alle gebeurtenissen in het verleden, heden en toekomst in ons heelal bevat".

Weet je wat? Neem eens rustig de ‘tijd’ om dit alles te overdenken. Als tijd niet bestaat, hebben we in ieder geval een stuk minder redenen om ons druk te maken en een heel wat meer redenen om onszelf gelukkig te voelen.